De herder Roelof Kuipers

Roelof Kuipers is de herder van de twee schaapskuddes in de Oost-Achterhoek. Roelof is vanaf 2006 fulltime herder en heeft in het verleden in de bouw gewerkt. Schapen waren zijn grote hobby en daar heeft hij dus z’n werk van gemaakt.

Met zijn lange haar, baard, hoed en bijpassende kleding voldoet Roelof helemaal aan het beeld dat de meeste mensen van een schaapherder hebben.

Vanaf ongeveer half april tot in december is Roelof zeven dagen per week aan het werk. Ook in de winter is Roelof vaak druk met het verplaatsen van de schapen van de ene winterweide naar de andere. Daarnaast brengt de geboorte van de lammeren natuurlijk erg veel werk met zich mee. Op de momenten dat het nodig is wordt Roelof ondersteund door vrijwilligers en stagiaires.

Het meeste werk brengen de dagelijkse verplaatsingen van de schapen met zich mee. In principe grazen ze slechts één dag op dezelfde plek, waarna de flexibele rasters, waarbinnen ze grazen, weer verplaatst moeten worden. Verplaatsingen over grotere afstanden gaan over de openbare weg, desnoods midden door de bebouwde kom. De lammetjes die in de winterweide geboren worden gaan van daaruit samen met de moeder naar de stal. In de loop van het voorjaar mogen ze, als ze sterk genoeg zijn, met de kudde mee op stap.

De meeste mensen hebben bij het beroep van schaapherder een romantisch beeld. Soms is dat ook werkelijkheid, maar meestal is het gewoon dag in dag uit hard werken. Er wordt in een strak schema gewerkt. Al het beheerwerk moet immers op het goede moment gebeuren en ook de schapen moeten elke dag voldoende te eten hebben. Dat betekent dat ook de planning veel tijd kost.

De schaapsherder Roelof Kuipers